Aradul, prezent într-un documentar amplu dedicat vieții și operei lui Jókai Mór

cineasti arad

Jókai Mór, una dintre figurile emblematice ale literaturii maghiare din secolul al XIX-lea, este autorul a sute de romane și nuvele, traduse deja în peste cincizeci de limbi încă din timpul vieții sale. A fost cu adevărat un „scriitor-vedetă” al Europei Centrale și de Est. Născut la 18 februarie 1825 la Komárom (astăzi Komárno, Slovacia), Jókai a fost nu doar scriitor și jurnalist, ci și om politic influent. Opera sa, impregnată de idealism romantic și optimism umanist, reflectă o permanentă dorință de inovare. Câteva dintre titlurile care îi poartă semnătura și au fost traduse în limba română, fiind disponibile în librării și biblioteci sunt: Diamante negre, Eppur si muove, Omul de aur (2 volume), Voievodul țiganilor.

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea sa, o echipă de cineaști și experți maghiari recunoscuți realizează un documentar care explorează itinerariile sale prin Transilvania, Banat și Crișana, punând în lumină legăturile profunde ale scriitorului cu aceste regiuni. Documentarul analizează modul în care opera sa reflectă efortul de a fi prezent cu aceeași intensitate atât în cultura elitelor, cât și în cultura populară. Este ilustrată, de asemenea, și imaginea lui Jókai ca „scriitor-rege” al epocii, grație activității literare intense, prezenței sociale active și vizibilității constante în presa vremii.

Din echipa de producție fac parte: Maksay Ágnes (regizor), László Loránd (director de imagine), Laczkó Tibor (operator imagine) și Kőmives Sándor (operator imagine și sunetist). Naratorul și figura centrală a filmului este profesorul universitar dr. T. Szabó Levente, reputat istoric literar maghiar, director al Școlii Doctorale de Hungarologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. El ghidează publicul într-un stil accesibil și captivant, în tradiția documentarelor BBC, prin locuri esențiale din viața și creația lui Jókai. Cât privește, regizorul filmului, Maksay Ágnes, aceasta este o cineastă maghiară de renume, cu o carieră impresionantă ce cuprinde peste o sută de documentare, multe dintre ele premiate.

Filmările se desfășoară în peste 20 de localități din Transilvania. Proiectul a debutat la Orșova, Moldova Veche și Cazanele Dunării – locuri unde se petrece acțiunea celui mai cunoscut roman al lui Jókai, Omul de aur.

Considerat până astăzi cel mai important prozator maghiar, Jókai a călătorit frecvent prin Transilvania, Banat și Crișana între anii 1849 și 1902. Filmul urmărește cronologic aceste călătorii, evidențiind locuri și teme reprezentative. Un moment important al producției este dedicat vizitelor sale la Arad, în anii 1849 și 1890, ultima dintre ele desfășurându-se cu mare fast. Jókai a fost întâmpinat personal de primarul orașului, care l-a găzduit în reședința oficială. Întâlnirea cu cititorii și lectura publică organizată în sala festivă a Primăriei – sală păstrată și astăzi într-o stare remarcabilă – au constituit unul dintre cele mai importante evenimente literare ale epocii.

Echipa de producție a documentarului s-a aflat în Arad la mijlocul săptămânii trecute, sala Regele Ferdinand din cadrul Palatului Administrativ, respectiv Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare fiind două dintre locațiile alese pentru filmare.

Le urăm mult succes realizatorilor și ne bucurăm că am putut contribui la acest proiect remarcabil. Așteptăm cu interes premiera cinematografică a filmului programată pentru luna octombrie a acestui an.

 

 

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *