Doar 65% dintre candidații la Definitivat au promovat. 33 de cadre didactice au obținut media 10

Aproape 200 de posturi de directori de școli intră la concurs

Ministerul Educaţiei a publicat, marţi, primele rezultate ale examenului de Definitivat, la care au fost evaluate lucrările a 8.849 de candidaţi. Patruzeci de candidaţi au fost notaţi cu 10 la proba scrisă, 402 candidaţi s-a situat pe segmentul de note 9,50 – 9,99, iar 622 de candidaţi au primit note sub 5.
65,36% dintre cadrele didactice care au susţinut examenul au promovat, 33 dintre acestea cu media 10. Rata de promovare este mai mică decât în 2024, înaintea contestaţiilor, când a fost 72,58%.
„Rezultatele iniţiale înregistrate la proba scrisă desfăşurată marţi, 8 iulie, în cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar, au fost publicate astăzi, 15 iulie, pe site-ul dedicat şi în centrele de examen”, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei, conform stirileprotv.ro.
Pe de altă parte, la examneul de Bacalaureat din acest an, înainte de soluționarea contestațiilor, rata de promovare a fost de 74,3%. După afișarea notelor finale de la Bacalaureat, procentul a crescut la 76,5%.
La Definitivat au fost prezenţi 9.169 de candidaţi (96,41% din totalul celor 9.510 candidaţi cu drept de participare), care au susţinut proba scrisă la 97 de discipline în 42 de centre de examen, organizate la nivel naţional (câte un centru în fiecare judeţ), potrivit sursei citate.
Dintre aceştia, 311 candidaţi (3,39%) s-au retras, 8 candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, iar lucrarea unui candidat a fost anulată în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice în materie de redactare (semne distinctive).
„Prin urmare, au fost evaluate lucrările a 8.849 de candidaţi. Dintre acestea, lucrările a 6.111 candidaţi au primit note cuprinse între 7 şi 10 (40 de candidaţi au fost notaţi cu 10, iar 402 candidaţi s-a situat pe segmental de note 9,50 – 9.99). Lucrările a 622 de candidaţi au primit note sub 5”, a mai transmis ministerul.
În baza acestor rezultate, 5.784 de cadre didactice (65,36%) au promovat examenul şi, implicit, au obţinut definitivarea în învăţământ (dintre acestea, 33 de cadre didactice au promovat examenul cu media 10), au mai precizat reprezentanţii instituţiei.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
„Reamintim că proba scrisă este parte constitutivă a examenului, nota obţinută la această probă având o pondere de 70% în calculul mediei finale. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.
Potrivit metodologiei, sunt în măsură să susţină proba scrisă doar candidaţii care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie:

-stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;

-calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs;

-cel puţin media 8 – media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Candidaţii pot depune contestaţii (la centrele de examen) marţi, 15 iulie (până la ora 20:00) şi miercuri, 16 iulie (până la ora 12:00).
Contestaţiile pot fi transmise şi prin e-mail, utilizându-se adresele de poştă electronică afişate în centrele de examen în ziua susţinerii probei scrise.
Rezultatele finale se afişează în centrele de examen şi pe pagina web dedicată în data de 21 iulie şi vor fi validate prin ordin de ministru în perioada 24 iulie – 14 august 2025.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *