Un pas mai aproape de punerea în funcțiune a noilor cazane de la CET

Se lucrează într-un ritm susținut la CET H. Lucrările de retehnologizare a centralei au ajuns în etapa în care se racordează la gaz cele patru cazane noi pentru producerea energie termice. Din acest motiv joi, 17.07.2025, între orele 08:00 – 21:00, va fi necesară întreruperea furnizării energiei termice pentru apă caldă de consum.
„Astfel de întreruperi vor mai fi în perioada următoare. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente, dar sunt necesare în contextul stadiului în care a ajuns investiția de retehnologizare a CET -ului. În cursul lunii august sunt programate primele probe, iar dacă nu sunt probleme, la începutul toamnei vom folosi exclusiv noile cazane.”, a explicat primarul Călin Bibarț.
„Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA” este un proiect major al municipalității arădene care a obținut o finanțare în valoare de peste 100 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Practic vorbim despre unul dintre cele mai mari proiecte din țară în domeniul producției de energie termică și electrică prin cogenerare. Acesta nu doar că vine în completarea investițiilor realizate până acum în reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie şi a punctelor termice din ultimii ani, dar mai mult decât atât, odată cu el se trece într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad.
Obiectivul principal al proiectului constă în reducerea cu peste 30% a consumului de combustibil primar, prin producerea energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență și reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Dincolo de creşterea eficienţei energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, se urmărește creşterea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive.
La Arad va fi utilizată o tehnologie aplicată în premieră atât în România, cât și în Europa. Echipamentele folosite vor putea arde hidrogenul într-un amestec cu gazul metan.
În acest moment putem vorbi despre un procent de realizare al întregului proiect de aproape 50%. Termenul de finalizare este 30 iunie 2026.
Peste 20.000 de locuințe din municipiu sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire oferit de societatea CET Hidrocarburi. Numărul acestora ar putea crește în urma retehnologizării centralei.