Iustin Cionca: Vrem să animăm râul Mureș, după ce l-am salvat de zeci de tone de deșeuri

Consiliul Județean Arad și Consiliul Județean Csongrad (Ungaria) lucrează împreună ca anul acesta, în 16 august, un număr cât mai mare de ambarcațiuni să pornească pe Mureș, de la Arad la Szeged, în ceea ce se dorește a fi un eveniment anual tradițional, care unește cele două comunități conectate la râul Mureș.
Zilele trecute, o delegație condusă de vicepreședintele Consiliului Județean, Pero Tamas, a avut discuții la Szeged despre co-organizarea acestui eveniment. Marți, cele două administrații se vor întâlni din nou, de această dată on-line, într-o ședință de lucru la care sunt invitate și asociații sportive, persoane și instituții care ar putea colaborat la succesul evenimentului.
„Partenerul tradițional al Consiliului Județean Arad în Ungaria este Consiliul Județean Bekes, cu care avem proiecte strategice pe domeniul sănătății publice. Dar suntem foarte interesați să ne dezvoltăm relația și cu județul Csongrad, cu capitala la Szeged, pentru că sunt foarte multe puncte în care ne intersectăm. Am în vedere și culturile care se completează, dar și elemente de infrastructură, râul Mureș, care pot deschide noi căi de comunicare între cele două comunității”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Consiliul Județean încearcă să anime râul Mureș, împreună cu primării din județ care sunt pe cursul apei. Concret, un partener este Săvârșinul, unde se lucrează la o inițiativă de popularizare a plutăritului. În aval, un potențial deosebit îl reprezintă Lipova, Pecica, Nădlac, trei orașe legate și istoric de Mureș. Nu în ultimul rând, acest demers vizează și abordarea dintr-o altă perspectivă a sitului mănăstirii medievale de la Bizere, a celei mai vechi mănăstiri locuite din România, de la Hodoș-Bodrog, și al spectaculoasei mănăstiri sârbești de la Bezdin.
„Vitalizarea râului Mureș este un proiect complex, în care vedem incluse și Complexul Muzeal și Biblioteca, prin specialiștii de acolo. Drumul Sării, care a tranzitat Aradul, pe Mureș, este încă insuficient promovat, deși are un mare potențial de creare de conexiuni cu comunitățile unde ajungea, prin Arad, sarea din Ardeal. Din păcate la Arad Mureșul nu este navigabil, cum este Bega la Timișoara, iar faptul că avem aici Parcul Natural Lunca Mureșului, care după Delta Dunării este al doilea cel mai mare din România, aduce și multe beneficii, dar și restricții. Ce facem noi acum este că începem o construcție prin care să folosim mai bine, mai deștept, potențialul natural arădean. Prin programul de management al deșeurilor, câștigat de Consiliul Județean, după o investiție de peste 30 de milioane de euro, putem spune că zeci de tone de gunoaie nu mai ajung în albia râurilor și că avem un mediu mai curat, mai nepoluat. Acum este momentul să ne gândim la următorul pas și să îl punem în valoare”, a declarat Iustin Cionca.
Nu este mai puțin adevărat că proiectele de acest gen au fost în ultimii ani grevate de austeritatea bugetară, de resursele insuficiente alocate promovării turismului și activităților culturale. Așa se întâmplă și acum, de aceea Consiliul Județean încearcă o abordare nouă, de coagulare a unui grup activ de pasionați și reprezentanți ai asociațiilor non-guvernamentale, care să colaboreze și să dezvolte proiecte.