Anul școlar, în pericol: Începerea orelor ar putea să fie amânată de greve şi proteste

Școlile din Arad, închise marți, 5 octombrie

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a anunțat miercuri că anul școlar ar putea începe cu un protest de amploare și este posibil ca debutul acestuia să fie amânat. Liderii de sindicate au fost convocați miercuri dimineață la discuții, la Guvern, de către vicepremierul Dragoș Anastasiu, în paralel cu ședința Coaliției.
Sindicatele au anunţat că pe 8 septembrie va fi protest cu 30.000 de angajați din Educație. Ulterior, va avea loc o consultare pentru declanșarea grevei generale. „Nu am primit un răspuns foarte clar. Cert este că vom protesta și vreau să fie limpede acest lucru. Un mare protest este programat pentru 8 septembrie, însă până atunci vor avea loc și alte acțiuni de protest. În prima zi de școală vom organiza un protest grandios, cu peste 30.000 de oameni”, a declarat Hăncescu.
El a precizat că, după revenirea cadrelor didactice în școli, începând cu 1 septembrie, este posibil ca începerea noului an școlar să fie pusă sub semnul întrebării, din cauza nemulțumirilor majore din sistem.
„Din păcate, sistemul educațional este cel mai afectat de planul unu de măsuri şi ca impact financiar este,nesemnificativ în economie. Conform datelor pe care le avem, este vorba de doar 0,2% din PIB, o sumă foarte mică. Cea mai dură problemă care urmează este legată de creșterea normelor didactice. Am solicitat astăzi, foarte clar, ca această măsură să fie amânată cu cel puțin un an, pentru că, potrivit simulărilor făcute înseamnă dezastru. Și nu folosesc cuvinte mari.”
„Sunt foarte mulți profesori cărora nu li se poate asigura norma de 20 de ore. Practic, vor intra în restrângere de activitate. Sau, așa cum a sugerat ministrul Educației, vor fi nevoiți să facă naveta acolo unde găsesc ore disponibile. Adică vor avea costuri de navetă mai mari decât cele două ore. Se pierd aproximativ 15.000 de posturi în urma acestor măsuri, dintre care cel puțin 10.000 vor fi titulari. Este vorba de profesori ale căror salarii vor fi diminuate, pentru că nu vor putea ajunge la norma de 20 de ore în unitățile unde sunt titulari.”
„Conform calculelor făcute de minister, există 30.000 de posturi plătite cu ora, dar aceste calcule matematice nu au nicio legătură cu realitatea”, a mai adăugat liderul sindical, conform observatornews.ro.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *