Controale intense pe șantiere: amenzi de peste 470.000 lei aplicate de ITM Arad

În perioada 14.07. – 19.07.2025, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat o acțiune de control la angajatorii care desfășoară activități în domeniul construcții clădiri, lucrări de geniu civil și lucrări speciale de construcții.
Acțiunea, de tip Campanie Națională, a urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă precum și a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.
Ținând seama de numărul mare de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu în anul 2024, Inspecția Muncii a apreciat că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care sunt respectate prevederile legale precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.
S-a avut în vedere cu precădere identificarea situațiilor de pericol grav și iminent, sistarea activității sau chiar oprirea din funcțiune a echipamentelor de muncă care generează astfel de situații.
S-a constatat de asemenea, că principalele cauze sunt generate în special de nivelul scăzut al pregătirii personalului, modificarea mediului de lucru, existența zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor: căderi de obiecte, improvizații electrice, surpări de maluri, lipsa protecției colective care sporesc riscul de cădere de la înălțime, cu consecințe deosebit de grave pentru lucrători.
Ținând seama de toate aceste aspecte, inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă au verificat dacă sunt respectate dispozițiile legale în materie, dispunând 33 de măsuri pentru eliminarea neconformităților, cazurile de încălcare gravă a legii fiind sancționate contravențional.
Astfel, în domeniul securitate și sănătate în muncă că au fost aplicate amenzi în valoare de 52.000 de lei, în timp ce inspectorii de muncă din domeniul relații de muncă au aplicat amenzi în valoare de 420.000 de lei pentru muncă nedeclarată și subdeclarată.
În domeniul relațiilor de muncă, s-a urmărit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și luarea măsurilor care să asigure respectarea de către angajatori și angajați a prevederilor legale. În urma controalelor au fost depistate 21 de persoane prestând muncă „la negru”.
Totodată s-a verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la angajarea personalului, transmiterea în termen legal a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților, durata timpului de muncă și munca suplimentară, respectarea repausurilor periodice, munca de noapte și nu în ultimul rând stabilirea și acordarea drepturilor salariale.
Accent a fost pus și pe informarea angajatorilor dar și a lucrătorilor, cu privire la consecințele pe care le generează munca fără forme legale, întrucât persoana care prestează muncă fără forme legale este lipsită de protecție socială, nu poate să-și revendice drepturile, nu beneficiază de concediu de odihnă, de concediu medical și evident, nu are siguranța plății salariului.
În egală măsură, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fără forme legale este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de către acesta și nu mai puțin important, încălcarea dispozițiilor legii atrage după sine sancțiuni.