Șervețelele umede aruncate în toalete cauzează 90% dintre intervențiile de desfundare a canalizării în Arad

canalizare3

Zeci de tone de deșeuri sunt scoase lunar din rețeaua de canalizare a Aradului, atunci când se înfundă, iar 90% din blocaje sunt cauzate de șervețelele umede aruncate în vasul de toaletă, care uneori provoacă inclusiv defecțiuni la pompe și obligă Compania de Apă Arad la costuri mari de întreținere.
Reprezentanții Companiei de Apă Arad au declarat joi, pentru AGERPRES, că, uneori, se ajunge la tăierea conductelor înfundate, pentru că ‘dopurile’ formate de șervețelele umede sunt atât de compactate încât desfundarea cu ajutorul furtunului cu presiune nu mai este posibilă.
Intervenții pentru desfundarea canalizării orașului au loc zilnic, uneori și de 20 de ori pe zi, iar în unele puncte din oraș se intervine chiar la fiecare trei ore. O astfel de situație se întâlnește în zona Intim, de unde se scoate din canalizare o camionetă de deșeuri în fiecare zi, adică sute de kilograme.
Probleme sunt și în zona ultracentrală a orașului, unde chiar miercuri a fost scoasă dintr-o conductă o structură compactă de șervețele lungă de doi metri și cu o greutate de aproximativ 50 de kilograme. În general, aceste structuri au 25-30 de kilograme.
Blocajele se produc în zonele de reținere a deșeurilor, cum sunt grătarele, dar, uneori, șervețelele umede ajung în pompe și provoacă blocarea acestora și arderea motoarelor electrice.
‘Șervețelele umede nu sunt biodegradabile și ele se acumulează în conducte, formează dopuri în urma cărora se adună și alte deșeuri. De aceea, aruncarea lor în vasul de toaletă este interzisă. Din păcate, este o problemă cu care ne confruntăm de ani de zile, 90% dintre cazurile de înfundare a canalizării sunt cauzate de aceste produse cosmetice’, a declarat directorul general al Companiei de Apă Arad, Borha Gheorghe-Vasile.
Angajații au mai găsit în canalizarea orașului scutece, lenjerie intimă sau alte produse textile. În total, 30 de tone de deșeuri sunt scoase din canalizare în fiecare lună, iar descărcarea acestora la rampa de gunoi ecologică impune, de asemenea, costuri mari.
Pentru a se evita înfundarea canalizării, în vasul de toaletă trebuie aruncată doar hârtia igienică, care se descompune repede, în timp ce șervețelele umede se aruncă în coșul de gunoi, au mai spus reprezentanții Companiei de Apă Arad, scrie agerpres.ro.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *